IMPALA  CAVIARY

Home Infos  Photos Links Contact

Problemele cu care m-am intalnit de-a lungul timpului la porcusorii mei de Guineea au fost parazitii externi luati din sursele nesigure de fan sau din aducerea unui porcut nou in crescatorie fara a-l tine in carantina, avortul din cauza caldurii excesive  si diareea. Porcusorii NU sunt animale sensibile si pot trai multi ani (6-7ani) daca sunt hraniti corespunzator, tinuti intr-un spatiu adecvat si deparazitati periodic.

Orice modificare a apetitului sau comportamentului trebuie sa va dea imediat de gandit, pentru ca in unele cazuri evolutia bolii poate fi foarte rapida, chiar si de numai o zi. Adresati-va medicului veterinar, nu va tratati animalele singuri ! Puteti sa ajutati in cazul unui deranjament intestinal cu un antidiareic pana ajungeti la medic, dar cel putin in cazul antibioticelor nu administrati fara sa fiti la curent cu lista celor permise! Nu asteptati solutii de pe forumuri, persoanele care scriu acolo nu au de obicei pregatirea unui medic, iar cazurile difera de la un exmplar la altul.

Antibioticele care se pot administra la porcusorii bolnavi, respectand indicatiile medicului veterinar, sunt:
    - Baytril (Enrofloxacin) se va administra numai adultilor, nu se va administra puilor sau porcusorilor care sunt in crestere.
    - Bactrim (Tribissen, Septra, Trimethoprim sulfat, Trimethoprim-sulfamethoxazol) in doza potrivita se poate administra si puilor in crestere.
    - Cloramphenicol palmitate
    - Cloramphenicol succinate
    - Sulfamethazine
    - Doxiciclina (Vibramicina, Vibravet)
    - Tetraciclina - se va folosi cu f. mare precautie (!), deoarece in unele carti/lucrari de specialitate apare ca toxic pentru porcusori.

S-a dovedit si in practica de zi cu zi, ca acest antibiotic la unii indivizi mai sensibili degradeaza in mare masura flora intestinala.
 

Antibiotice care NU se vor administra niciodata, deoarece sunt toxice pentru porcusori:
    - Penicilina in orice forma, Amoxicilina (Clavamox), Eritromicina, Lincomicin, Lincospectin, Streptomicina, Clortetraciclina, Oxitetraciclina, Dihidrostreptomicina, Ampicilina, Cefalexin, Cefadroxil, Cefalosporinele, Cefazolina, Clindamicina, Bacitracina, si derivatele acestora. Unele din aceste antibiotice actioneaza asupra florei intestinale si provoaca diaree ireversibila si fatala, altele provoaca o reactie alergica fatala.

 

Pentru protectia florei intestinale va recomand un produs foarte bun si accesibil acum pe piata romaneasca!!!

Este vorba de PRO-DIGEST, produs dezvoltat si testa de OROPHARMA, Belgia (Versele-Laga).

Praf solubil in apa , usor de administrat. Este recomandat in timpul tratamentului cu antibitotic, pentru sustinerea florei intestinale.

Am observat ca diareea apare in urma unei alimentatii mult prea diversificate, administrata haotic, o catitate prea mare dintr-un aliment care nu a fost administrat niciodata va duce cu siguranta la o bulversare a aparatului digestiv care nu va  avea timp sa se adapteze atat de rapid. Mentinerea unui meniu constant, complet din punct de vedere al necesitatilor alimentare, este calea mentinerii unei  stari de sanatate perfecte. Am porcusori ajunsi la varsta de 7 ani care nu au fost bolnavi nici macar o data!

Eventualele infestari cu paraziti (cei mai frecventi fiind paduchii statici (Chirodiscoides caviae), matreata plimbatoare (Cheyletiella Parasitivorax ) si paduchele alergator ( Gliricola porcelli )se trateaza cu diverse produse antiparazitare, in functie de infestatia respectiva. Cel mai indicat este picatura de pus in ceafa pentru porcusori, similara celor pentru caini si pisici, este cel mai usor de aplicat si netraumatica pentru ei. Cele mai bune rezultate le-am avut cu un produs importat din Anglia, se numea Spot-on by Bob Martin, special pentru porcusorii de Guineea. Am folosit si un antiparazitar pentru pisici si caini facut de Harz, USA, tot cu rezultate foarte bune. La noi se gaseste Advantage 40, foarte bun in combaterea paduchilor la porcusori, administrarea lui se face in functie de greutatea porcusorului (unui pui de 450 g se aplica 0, 1 ml solutie, iar unui adult de 1 kg 0,24 ml. Cereti oricum sfatul medicului veterinar pentru a stabili intai ce tip de parazit a infestat porcusorul dvs, pentru ca Advantage 40 nu este universal, in cazul acarienilor se pare ca nu va avea efect, si cantariti atent animalutul inainte de administrare.

Un alt produs foarte bun este IVOMEC-ul , se poate administra injectabil subcutanat sau topical (picatura in ceafa). Atentie la dozarea Ivomec-ului, adresati-va intotdeauna medicului veterinar!

Noi folosim SH-Rodemectin Spot-on, produs in Ungaria- se aplica pe piele si se repeta tratamentul la 2-3 saptamani, pentru ca ouale parazitlor nu sunt distruse, in acest fel acoperim si urmatorul ciclu de eclozare. Gasiti produsul la urmatorul link (din pacate, numai in limba maghiara):

http://www.selbruha.hu/termek.php?hivo=termekek&myfile=termekek/rodemectin.html

Impala Thabita va recomanda Rodemectin:)

 

 

Informatii extrem de interesante si complete puteti gasi aici: